Anabilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. Emre Özyurt
Tarihçe
1994-1995 eğitim-öğretim yılında, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Gümüşhane Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği adı altında hizmete başlayan İnşaat Mühendisliği Bölümü, 2008 yılından itibaren yeni kurulan Gümüşhane Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi bünyesine dahil edilmiştir. İnşaat Mühendisliği Bölümü, Geoteknik, Hidrolik, Mekanik, Ulaştırma, ve Yapı Anabilim Dalları’ndan oluşmaktadır. 28 yıllık bir eğitim-öğretim geçmişi olan bölümde, 2009 yılı itibariyle lisans düzeyinde II. Öğretim programı, Yüksek Lisans programı ve 2017-2018 Bahar yarıyılından itibaren Doktora programı açılmıştır. İnşaat Mühendisliği Bölümü, 5 profesör, 2 doçent, 7 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi ve 4 araştırma görevlisinden oluşan akademik kadrosuyla eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında İnşaat Mühendisliği alanında Yüksek Lisans veya Doktora derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Lisansüstü giriş sınavından (ALES) kabul edilebilir bir puan almak.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli notu almaları, İngilizce dil yeterliliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
İnşaat Mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi elde edebilmek için 21 kredilik (120 AKTS karşılığı) ders alıp, en az CB derecesiyle geçmiş olmak, 4.0 üzerinden en az 2.5 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak ve bir yüksek lisans tezi hazırlayıp, jüri önünde sunarak başarılı olmak şarttır. Doktora programında, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden başarılı olunması şarttır. Lisans derecesi ile doktora programına kabul edilmiş öğrenciler için ise en az 42 kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 300 AKTS kredisinden başarılı olunması şarttır.
İstihdam Olanakları
İnşaat Yüksek Mühendisleri, kamu ve özel sektörde meslekleri ile ilgili pek çok alanda istihdam edilmekte ve kendi işlerini de kurabilmektedir. İnşaat Yüksek Mühendislerinin çalışabileceği başlıca alanlar aşağıdaki gibi sıralanabilir: üniversiteler, araştırma kurumları ve diğer kamu kurumları, belediyeler, projelendirme ve danışmanlık hizmetleri, özel şirketler, yapı denetim firmaları, müteahhitlik, havacılık endüstrisi, enerji sektörü, inşaat ve çevre mühendisliği ortak uygulamaları, çelik imalatı ve uygulamaları, yapı malzemeleri üretim ve uygulama alanları, deprem mühendisliği, kıyı-liman yapıları işletmeleri, gemi imalatı sektörü, otomotiv ve yan sanayi, sıhhi tesisat ve doğal gaz sistemleri tasarım ve imalatı, otomasyon ve kontrol sistemleri tasarım ve imalatı, ordu ve savunma sanayi, güç santralleri.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB ve CB harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır.